Mikrobiyoloji bizim ve diğer canlılar için mikroorganizmaların önemini öğreten bir bilim dalıdır. Hiçbirimiz bu muhteşem mikroorganizmaların olmadığı bir yaşam hayal edemeyiz. Mikroorganizmaların çevre, insan sağlığı, çeşitli endüstri alanları, tarım ve besin döngüsü açısından çok önemli rolleri vardır.
Bu Anabilim Dalı’nda 2 Profesör ve 2 Doçent bulunmaktadır. Araştırma konularımız Bitki Hastalıkları, Mikoloji, Gıda Mikrobiyolojisi, Mikrobiyal Ekoloji ve Endüstriyel Mikrobiyoloji’dir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri Mikrobiyoloji, Bitki Patolojisi, Toprak Mikrobiyolojisi, Farmasötik Mikrobiyoloji, Mikrobiyal Ekolojiye Giriş, Genel Mikoloji, Mikrobiyolojide Endüstriyel Uygulamalar, Bitki Koruma, Epidemiyoloji, Klinik Mikrobiyoloji, Endüstriyel Mikroorganizmalar, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Muhafaza Yöntemleri, Mantar Yetiştiriciliği, Hava Kalitesi ve Biomonitoring, Mikrobiyal Genetik, Mikrobiyal Ekoloji, Mikoloji, Mikrobiyal Genomik ve Biyoteknoloji, Bakteriyoloji, Mikrobiyolojide Klasik İdentifikasyon Yöntemleri, Sterilizasyonun Temel Prensipleri, Actinomycetes, Virüs Konukçu İlişkisi, Viroloji, Fungal Büyüme İçin Fiziksel Çevre Koşulları, Fungal Büyüme İçin Kimyasal Çevre Koşulları ve Süs Bitkilerinin Hastalıkları derslerini öğrenimleri esnasında almaktadırlar.
Bitki Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Öğretim Üyeleri ve Lisans üstü öğrencileri disiplinler arası çalışmalar yapmaktadır. Anabilim dalımızın, Kimya Bölümü (Fen-Edebiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi), Elektrik ve Elektronik Mühendisliği (Teknoloji Fakültesi, Marmara Üniversitesi), Çevre Mühendisliği (Mühendislik Fakültesi, Marmara Üniversitesi), Klinik Mikrobiyoloji (Tıp Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi), Mikrobiyoloji ve Parazitoloji (Eczacılık Fakültesi, Sevilla Üniversitesi, İspanya) ve Eastern Regional Research Center (Amerika Birleşik Devletleri) gibi ulusal ve uluslararası araştırma grupları ile işbirliği çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca Anabilim dalımız öğretim üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler ile işbirliği içinde bulunarak çeşitli projeler gerçekleştirmiştir ve bitki hastalıkları konusunda uzman teknik raporlar hazırlamaktadır. Bitki Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, deri sektörüne ve özellikle deri mikrobiyolojisine önemli bir katkıda bulunmaktadır. Amacımız öğrencilerimizi mikrobiyolojik farklı alanlarında çalışabilmeleri için iş hayatına hazırlamaktır.
Profesör & Anabilim Dalı Başkanı
Meral Birbir, Ph.D.
Laboratuvarımız farklı ortamlardaki mikrobiyal populasyonlar; antimikrobiyal maddeler ve uygulamaları; geleneksel ve moleküler yöntemler kullanılarak mikroorganizmaların tanımlanması; elektrik akımı uygulamaları ile bakterilerin inaktivasyonu; tuzlanmış derilerde bulunan halofil olmayan bakteriler, aşırı halofil arkeler ve ılımlı halofil bakteriler; aşırı tuzlu ortamlarının mikrobiyolojisi; deri endüstrisinde mikroorganizmalar üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Prof. Dr. Nüzhet Cenk SESAL
Çalışmalarımız hakkında detaylı bilgi edinmek için SESAL LAB ve Atmosferik Fizik ve Biyofizik Araştırma Laboratuvarı web sayfalarımızı ziyaret ediniz.
Doç. Dr. Zeki Severoğlu
Bizim çalışma ekibimiz bitki patolojisi ve ekoloji alanında uzmanlaşmıştır. Araştırma alanlarım bitkilerde hastalık yapan patojenler (bulaşıcı organizmalar), hastalık nedenleri, hastalığın döngüsü, bitkilerin ekonomik önemi, çevresel koşullar, bitki hastalık direnci, bitki hastalıklarının yönetimi ve ekolojidir.
Doç. Dr. Pınar Yılmaz
Biz tuzlanmış derilerde bulunan bakteriler, ılımlı halofil bakteriler ve aşırı halofil arkeler, deri endüstrisindeki antimikrobiyal uygulamalar, elektrik akımı ile mikroorganizmaların inaktivasyonu ve deri endüstrisindeki mikroorganizmalar üzerinde araştırmalar yapmaktayız. Geleneksel ve moleküler yöntemler kullanılarak mikroorganizmaları karakterize etmekteyiz.
Bu sayfa Biyoloji Bölümü tarafından en son 16.10.2024 16:06:42 tarihinde güncellenmiştir.