Genel Biyoloji A.B.D.

genel_biyoloji_banner.jpg (234 KB)

Genel Biyoloji Anabilim Dalı'nda 1 profesör, 1 doçent, 1 dr. öğr. üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Anabilim dalına ait lisans öğrencileri için kullanılan bir öğrenci laboratuvarı ve akademik çalışmaların yapıldığı bir araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Öğrenci laboratuvarında mikroskop ağırlıklı Hücre Biyolojisi, Genel Biyoloji gibi derslerin uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Araştırma laboratuvarında ise genellikle ışık, floresan ve elektron (TEM-SEM) mikroskobu temelli, biyokimyasal ve moleküler verilerle desteklenen çalışmalar yapılmaktadır. Bu laboratuvarda el mikrotomu, ışık ve floresan mikroskobuna ait görüntüleme sistemi, ultracut gibi çeşitli mikroskop tiplerine hazırlık için gerekli alt yapı mevcuttur. Anabilim Dalı üyeleri "Bitki Gelişim Biyolojisi" dalında ve çeşitli toksik maddelerin bitki hücreleri üzerindeki etkileri üzerinde çalışmaktadır. Araştırma laboratuvarı konu ile ilgili diğer Anabilim Dalı öğretim üyelerine ve yardımcılarına hizmet vermekte ve  lisansüstü öğrencilerin yetişmesine katkıda bulunmaktadır.  

filiz_vardar200.jpg (125 KB)

Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Filiz Vardar 

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden 2000 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ABD’nda Yüksek Lisansa başlamıştır. 2001 yılında da araştırma görevlisi olarak aynı bölüme atanmıştır. 2008 yılında “Lathyrus undulatus Anterlerinde Gelişim ve Programlı Hücre Ölümü” başlıklı Doktora tezini tamamlamıştır. 2013 yılında Doçent ve 2019 yılında Profesör olan araştırmacı tamamlanmış 10 yüksek lisans ve 3 doktora tezine danışmanlık yapmıştır. Bitkilerde gelişim biyolojisi, bitkilerde abiyotik stres ve bitkilerde programlı hücre ölümü konusunu ele alan Uluslararası indekste taranan birçok bilimsel dergide ve uluslararası yayınevleri tarafından basılmış kitap bölümleri ve editörlüğü vardır. Detaylı bilgi için avesis web sayfasını ve Genel Biyoloj Araştırma Laboratuvarı sayfalarını ziyaret ediniz.

asl_han_gen_.jpg (20 KB)

Doç. Dr. Aslıhan Çetinbaş-Genç

2009 yılında İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini 2009-2011 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ‘Helianthus annuus L. (Ayçiçeği)'nin pistilat ve hermafrodit çiçeklerinin karşılaştırmalı ontogenisi’ başlıklı tezi ile ve doktora eğitimini 2011-2016 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ‘Türkiye endemiği olan Crataegus tanacetifolia (Lam.) Pers. (Alıç)'in üreme biyolojisinin analizi’ başlıklı tezi ile tamamlamıştır. 2016 ve 2028 yıllarında Universita Degli Studi di Siena’ da (Italya) polen biyoteknolojisi üzerine ve 2022 yılında ise Westfälische Wilhelms-University of Münster’de (Almanya) polen fosfoinositleri üzerine eğitimler almıştır. 2023-2024 yılları arasında TÜBİTAK 2219 kapsamında Universita Degli Studi di Siena’da ‘Assessment of UV-B stress tolerance in olive cultivars using pollen as a biomarker’ adlı çalışması ile doktora sonrası eğitimini tamamlamıştır. Araştırmacının bitki üreme biyolojisi, bitki büyüme düzenleyicileri, polen biyolojisi, polen tüp çeperi ve çevresel stres ile ilgili çok sayıda yayını bulunmaktadır. Detaylı bilgi için avesis web sayfasını ve Genel Biyoloj Araştırma Laboratuvarı sayfalarını ziyaret ediniz.

WhatsApp Image 2024-12-16 at 16.39.20.jpeg (33 KB)

Dr. Öğr. Üyesi Barış Gökalsın

Marmara Üniversitesi'nde mikrobiyoloji ve moleküler biyoloji alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma odakları arasında antimikrobiyal direnç, biyofilm oluşumu ve quorum sensing mekanizmalarının moleküler düzeyde inhibisyonu, metagenom ve transkriptom analizleri yer almaktadır. Uluslararası iş birliklerine önem vermekte, Japonya, İspanya ve Güney Kore’de katıldığı araştırma projeleriyle liken metabolitlerinin antimikrobiyal ve biyofilm inhibitörü olarak kullanım potansiyelini araştırmıştır. M.ERA-NET programı kapsamında Staphylococcus aureus enfeksiyonlarının tedavisi için nano yapılar geliştirilmesine yönelik projelerde İspanya ve Norveç ile iş birliğini sürdürmektedir.

Prof. Dr. Cenk SESAL ile birlikte uluslararası sempozyumlar ve atölye çalışmaları düzenleyerek mikrobiyoloji ve moleküler biyoloji alanlarında akademik topluluğa katkı sağlamıştır. Eğitim faaliyetleri kapsamında Mikrobiyom, Astrobiyoloji, Yeni Nesil Sekanslama gibi lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermekte, genç araştırmacılara bilimsel danışmanlık yapmaktadır. Detaylı bilgi için avesis web sayfasını ve Biyoteknoloji Araştırma Laboratuvarı sayfalarını ziyaret ediniz.

berke çevik.jpg (7 KB)

Arş. Gör. Berke Çevik

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden 2022 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ABD’nda Botanik Programında Yüksek Lisansa başlamıştır. 2023 yılında da M.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne araştırma görevlisi olarak atanmıştır. Detaylı bilgi için avesis web sayfasını ve Genel Biyoloj Araştırma Laboratuvarı sayfalarını ziyaret ediniz.

 


Bu sayfa Biyoloji Bölümü tarafından en son 18.12.2024 08:04:04 tarihinde güncellenmiştir.

Biyoloji Bölümü

HIZLI ERİŞİM