Marmara Üniversitesi, Biyoloji Bölümü- Zooloji Anabilim dalında 1 Doç. Dr., 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Öğretim üye ve yardımcıları; entomoloji, adli entomoloji, ekoloji, sucul ekosistemler ve burada yaşayan omurgasız hayvanların taksonomisi, biyolojisi, dağılımı, endüstriyel önemi bulunan ya da ilaç hedefi olan çeşitli proteinlerin klonlanması, rekombinant üretimi, saflaştırılması ve biyokimyasal analizleri, hesaplamalı yapısal biyoloji gibi çeşitli konularda araştırmalarını sürdürmektedir.
Anabilim dalı tarafından; Hayvan Morfolojisi ve Sistematiği I (Omurgasız Hayvanlar), Hayvan Anatomisi, Hayvan Morfolojisi ve Sistematiği II (Omurgalı Hayvanlar), Histoloji, Hayvan Embriyolojisi, Hayvan Fizyolojisi, İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi, Hayvan Coğrafyası, Toksikoloji, Entomoloji, İlaç Keşfi ve Geliştirme, Biyoinformatik, Parazitoloji teorik ve uygulamalı lisans dersleri ile Sistematik Entomoloji, Sistematik Zoolojinin Prensipleri, Embriyolojik Araştırma Yöntemleri, Histolojik Metotlar, Moleküler Toksikoloji, Proteinlerin Yapısal Biyolojisi ve Yapısal Biyoinformatik gibi yüksek lisans/doktora dersleri verilmektedir.
Zooloji Anabilim Dalı Başkanı
Çalışma konusu genel olarak hesaplamalı yapısal biyoloji (protein modelleme, protein-ilaç ve protein-protein etkileşimleri, peptit-membran etkileşimleri ve proteinlerin moleküler evrimi) ve yapı-temelli ilaç tasarımı üzerinedir.
Ayrıntılı bilgi için avesis web sayfasını ve Hesaplamalı Yapısal Biyoloji ve İlaç Keşfi Laboratuvarı sayfasını inceleyebilirsiniz.
Çalışma alanının temelinde böcek sistematiği bulunmaktadır. Yüksek Lisans ve Doktora çalışması Steninae (Coleoptera: Staphylinidae) altfamilyasının sistematiği üzerinedir. Böcek sistematiği ile birlikte çalışılan böcek gruplarının faunası, ekolojisi ve zoocoğrafyası da çalışma konuları arasındadır. Böcek sistematiği dışında Adli Entomoloji, Biyopestisitler ve Yenilebilir Böcekler ile ilgili olarak da çalışmaları bulunmaktadır. Adli Entomoloji şüpheli bir ölüm olayı veya bir cinayet durumunda ölüm zamanının (PMI) ne zaman olduğu sorusuna cevap aramaktadır. Bununla ilgili olarak İstanbul’un adli entomoloji açısından önemli olan böcek türlerinin tespiti ve bu türlerin farklı sıcaklıklardaki gelişimleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Biyopestisitlerle ilgili olarak ekonomik açıdan zararlı olan böcek türlerinin kimyasal insektisitler yerine biyopestisitiler ile biyolojik mücadelenin yapılması amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Yenilebilir böcekler ile ilgili olarak Tenebrio molitor (Un kurdu) ve Zophobas morio (Morio kurdu) (Coleoptera: Tenebrionidae) başta olmak üzere diğer Coleoptera ve Lepidoptera türleri ile ilgili çalışmaları bulunmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için avesis web sayfasını, Sistematik Entomoloji Araştırma Laboratuvarı ve Böcek Kültürü Laboratuvarı sayfasını inceleyebilirsiniz.
Arş. Gör. Dr. Derya MÜLLER-HOFSTEDE
Çalışma alanım iç sularda yaşayan Ostrakodların (Ostracoda: Crustacea) taksonomisi, ekolojisi, biyolojisi ve biyocoğrafik dağılımı temelinde ilerlemektedir. Elde edilen verileri multidisipliner bir yaklaşımla (klasik morfolojik metotlar, morfometri, istatistiksel analiz, vb.) değerlendirerek günümüzde türlerin çeşitliliği, ekolojik özellikleri, habitat tercihleri, türlerin bir habitatta bulunuşu ile çevresel koşullar, üreme modu veya hareket tarzı gibi çeşitli faktörler arasındaki ilişkiyi inceliyorum. Bu temel bilgileri bir yandan gelecekle ilgili tahminlerde bulunmak (Örn; farklı iklim değişikliği senaryoları altında türlerin çevresel değişikliklere nasıl tepki vereceği) için değerlendirirken, diğer yandan geçmiş dönemlerdeki (örn; göl sedimanlarında bulunan fosil Ostrakod türlerinin ekolojik karakteristiklerini temel alarak) iklimi ve çevresel koşulları yeniden yapılandırmak üzerine çalışmaktayım.
Ayrıntılı bilgi için avesis web sayfasını ve Zooloji Araştırma Laboratuvarı sayfasını inceleyebilirsiniz.
Arş. Gör. Dr. Efsun Görkem GÖKSUNGUR
Çalışmalarını hidrobiyoloji, zooloji ve farklı branşlardan olmak üzere çeşitli bilim insanlarıyla iş birliği içerisinde yürütmektedir. Çalışma konularımız arasında:
A: Sucul toksikoloji (su ekosistemlerinde toksik maddelerin canlı organizmalar üzerindeki etkileri)
B: Ağır metal kirliliği (ağır metallerin su kaynaklarındaki dağılımı, çevresel etkilerinin analizi ile ağır metallerin sucul canlılardaki birikimi, toksisite mekanizmaları ve ekolojik etkilerinin araştırılması)
C: Ağır metal remediasyonu (ağır metal kirliliğinin azaltılmasına yönelik biyolojik, kimyasal ve fiziksel yöntemlerin geliştirilmesi) yer almaktadır.
Ayrıntılı bilgi için avesis web sayfasını ve Zooloji Araştırma Laboratuvarı sayfasını inceleyebilirsiniz.
Bu sayfa Biyoloji Bölümü tarafından en son 18.12.2024 07:59:48 tarihinde güncellenmiştir.