Hesaplamalı Yapısal Biyoloji ve İlaç Keşfi Laboratuvarı

Hesaplamalı Yapısal Biyoloji ve İlaç Keşfi Laboratuvarı

“Hesaplamalı Yapısal Biyoloji ve İlaç Keşfi” grubu olarak insan, parazit, bakteri ve virüs proteinleri ve hücreleri üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

Grubumuzun öncelikli çalışma alanlarından biri hesaplamalı yapısal biyoloji ve yapı-temelli ilaç tasarımıdır. Bu amaç doğrultusunda ilaç hedefi olan protein genlerinin klonlanması, rekombinant protein üretimi (E. coli ekspresyon sistemi), afinite kromatografisi ile yüksek miktar ve saflıkta saflaştırılması ve biyokimyasal-biyofiziksel analizleri yapılmaktadır. Aynı zamanda ilaç hedefi olan proteinler üzerinde etkili inhibitör olabilecek kimyasalların seçimi için protein yapılarının modellenmesi, yüksek-hacimli sanal tarama ve moleküler dinamik simülasyonları gerçekleştirilmektedir. Ayrıca anti-kanser ve anti-mikrobiyal peptitlerin tasarımı, protein-peptit ve protein-DNA/RNA aptamer etkileşimlerinin incelenmesi de bu ilaç çalışmaları içinde yer almaktadır.

Diğer bir çalışma alanımız ise poli-ekstremofilik proteinlerin evrimi ve yapısal biyolojilerinin anlaşılmasına yönelik olarak yaptığımız yapısal biyoinformatik çalışmalarını kapsamaktadır.

 

Ekip:

Doç. Dr. Özal MUTLU (Anabilim Dalı Başkanı)

https://scholar.google.com.tr/citations?user=wkjEJMkAAAAJ&hl=tr&oi=ao

https://avesis.marmara.edu.tr/ozal.mutlu

Esra ALBAYRAK (Dr. adayı): Antikanser peptit keşfi, hesaplamalı yapısal biyoloji, realistik kanser membranlarının yapısal biyolojisi

  1. Merve BOSTANCIOĞLU (Dr. adayı): Antiprotozoal ilaç keşfi, hesaplamalı yapısal biyoloji

Can AYGÜN (Dr. adayı): Antimikrobiyal ilaç keşfi, hesaplamalı yapısal biyoloji

Sude BÜYÜKKURT (Y. Lisans Öğr.): Antimikrobiyal peptit keşfi, hesaplamalı yapısal biyoloji, bakteri membranlarının yapısal biyolojisi

 

Geçmiş tezler

Mustafa Necati Haşimoğlu (YL, 2021-24): Neisseria gonorrhoeae 1-Deoksi-D-Ksilüloz 5- Fosfat Redüktoizomeraz’ı hedef alan yeni inhibitörlerin hesaplamalı kimya yöntemleriyle tanımlanması (2. danışman, 1. danışman: Prof. Dr. Dilek Turgut-Balık)

Sura Sanem KÖSE (YL, 2021-23): Cryobacterium aureum FabH enziminin hesaplamalı yapısal biyoloji yaklaşımıyla incelenmesi

Seda Nematipour (YL, 2020-23): In silico characterization of the Klebsiella pneumoniae Tetrahydrodipicolinate N-succinyl Transferase enzyme and identification of potential inhibitors (2. danışman, 1. danışman: Prof. Dr. Safiye ERDEM)

Can Aygün (YL, 2018-20): Toxoplasma gondii FabG (3-oxoacyl-[acyl-carrier-protein] reductase) enziminin ilaç geliştirmeye yönelik olarak rekombinant üretimi, biyokimyasal, biyofiziksel ve in silico analizleri

 Lisans projeleri

Hümeyra Şehnaz Sezen, Tuğba Kurçenli (2023-24): Acinetobacter baumannii Tiyamin Monofosfat Kinaz (AbTMPK) enziminin lasioglossin I, II ve III peptit ve türevleri ile etkileşiminin in silico yöntemlerle incelenmesi (Destek: TÜBİTAK 2209A)

Sude Büyükkurt (2020-21): Bakteriyel FabI enziminin termal adaptasyonunun hesaplamalı yapısal biyoloji yaklaşımıyla incelenmesi (Destek: TÜBİTAK 2209A)

Gizem Kuğu, Merve Gürboğa (2018-19): Veteriner ilacı keşfine yönelik olarak piroplazma Histon deasetilaz 1 (HDAC1) inhibitörlerinin bilgisayar destekli ve yapıya dayalı ilaç tasarımı yaklaşımıyla belirlenmesi (Destek: TÜBİTAK 2209A)

 

Çalışma ortakları:

Prof. Dr. Dilek TURGUT-BALIK (YTÜ-Biyomühendislik bölümü)

Prof. Dr. Nagehan GÜLSOY (Marmara Üni-Biyoloji Bölm.)

Prof. Dr. Safiye ERDEM (Marmara Üni-Kimya Bölm.)

Prof. Dr. Ayşe OGAN (Marmara Üni-Kimya Bölm.)

Prof. Dr. Özkan GÜLSOY (Marmara Üni-Metalurji ve Malzeme Bölm.)

Prof. Dr. Özkan DANIŞ (Marmara Üni-Kimya Bölm.)

Prof. Dr. Hiqmet KAMBERAJ (Uluslararası Balkan Üni- Bilgisayar Müh. Bölm./ Makedonya)

Doç. Dr. Soner ÇUBUK (Marmara Üni-Kimya Bölm.)

Doç. Dr. Serap DERMAN (YTÜ-Biyomühendislik bölümü)

Doç. Dr. Emrah SARIYER (Artvin Çoruh Üni.)

Dr. Öğr. Üyesi Sinem KOÇER (Yeni Yüzyıl Üni-Eczacılık Fak.)


Bu sayfa Biyoloji Bölümü tarafından en son 01.07.2024 09:14:03 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM