Mikrobiyoloji Araştırma Laboratuvarı

Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Bitki Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Araştırma Laboratuvarındaki çalışmalar Prof.Dr. Meral Birbir, Dr.Öğretim Üyesi Zeki Severoğlu ve  Doç.Dr.Pınar Çağlayan Yürütücülüğünde gerçekleşmektedir. Mikrobiyoloji Araştırma Laboratuvarımızda farklı ortamlarda bulunan mikrobiyal populasyonlar hem geleneksel yöntemlerle hem de yeni nesil dizi analizleri ile araştırılmaktadır. Tuzlanmış deri, ıslatılmış deri, tuz, tuzla gibi tuzlu ortamlardaki non-halofil bakteri, halotolerant bakteri, ılımlı halofil bakteri, aşırı halofil arke gibi mikroorganizmaların izolasyonu, geleneksel ve moleküler metotlarla karakterizasyonu yapılmaktadır. Ayrıca, bu mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı direnç durumları, deriye verdikleri zararların taramalı elektron mikroskobunda incelenmesi, farklı kimyasallarla kontrol altına alınma durumları da incelenmektedir. Ayrıca Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yaşar Birbir tarafından dizayn edilen doğru ve alternatif akım düzeneği ile deri endüstrisine zarar verebilecek mikroorganizmaların elektrik akımı ile öldürülmesi araştırılmaktadır. Bizim çalışma ekibimiz bitki patolojisi, mikoloji ve ekoloji alanında uzmanlaşmıştır. Araştırma alanlarım bitkilerde hastalık yapan patojenler (bulaşıcı organizmalar), hastalık nedenleri, hastalığın döngüsü, bitkilerin ekonomik önemi, çevresel koşullar, bitki hastalık direnci, bitki hastalıklarının yönetimi ve ekolojidir. Amerika, İspanya gibi ülkelerdeki değerli bilim insanlarıyla uluslararası, Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan değerli bilim insanlarıyla ortak çalışmalar da yapılmaktadır. Mikrobiyoloji Araştırma Laboratuvarında ülkemize hizmet etmesi amacıyla Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri de Prof.Dr. Meral Birbir, Dr.Öğretim Üyesi Zeki Severoğlu ve Doç.Dr.Pınar Çağlayan danışmanlığında yetiştirilmektedir. Şimdiye kadar yetiştirilen öğrenciler devlet okullarında, özel okullarda, hastanelerde, üniversitelerde, özel şirketlerde, yurt dışındaki üniversitelerde iş bulmuşlardır. TÜBİTAK projelerinde görev almışlardır. Ayrıca Anabilim Dalımız öğretim üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler ile işbirliği içerisinde bulunarak çeşitli projeler gerçekleştirmiştir ve bitki hastalıkları konusunda uzman teknik raporlar hazırlamaktadır.

 

Ekip:

Prof.Dr. Meral Birbir

Dr.Öğretim Üyesi Zeki Severoğlu

Doç.Dr. Pınar Çağlayan

Can Akpolat (Doktora Öğrencisi): Tuz Gölü ve Tuzlalarının Kimyasal Analizleri, Bakteri ve Arke Çeşitlilikleri 

Görkem Çolak (Doktora Öğrencisi): Vero Hücrelerinin Süspanse Kültüründe Zayıflatılmış Koyun-Keçi Çiçek Viruslerinin Üretimi

Kübra Kızılkaya (Yüksek Lisans Öğrencisi): Deri Tuzlamada Kullanılan Tuzlardaki Ilımlı Halofil Bakterilerin Saptanması ve Bu Bakterilerin Elektrik Akımı İle İnaktive Edilmesi

Şeyma Demirtaş (Yüksek Lisans Öğrencisi): Gıda Tuzlarında Tuza Toleranslı Bakterilerin İncelenmesi

Ecem Sayğan (Yüksek Lisans Öğrencisi): Ayvalık Tuzlası’ndaki Prokaryotik Topluluk Profillerinin 16S rRNA Amplikon Dizilemesi ile İncelenmesi

 

Çalışma Ortakları:

Prof.Dr. Ayşe Ogan (Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya)

Prof.Dr. Gülşen Altuğ (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı) 

Prof.Dr. Yaşar Birbir (Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi)

Prof.Dr. Antonio Ventosa (Sevilla Üniversitesi, İspanya)

Prof.Dr. Barış Çallı (Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği)

Prof.Dr. Bülent Mertoğlu (Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik)

Doç.Dr. Didem Berber (Maltepe Üniversitesi)

Dr. Richard Alan Goebel (180 Aqueduct Circle, West Lafayette, Indiana 47906, USA)

Dr. Daniel K.Y. Solaiman (Eastern Regional Research Center, Agricultural Research Service, U.S. Department of Agriculture, 600 E. Mermaid Lane, Wyndmoor, PA 19038, USA)

Dr. Richard D. Ashby (Eastern Regional Research Center, Agricultural Research Service, U.S. Department of Agriculture, 600 E. Mermaid Lane, Wyndmoor, PA 19038, USA)

Dr. Ana Beatriz Fernández (Institute for Multidisciplinary Research in Applied Biology-IMAB, Universidad Publica de Navarra, Multilva, Navarra, Spain) 

Prof.Dr. Cristina-Sanchez Porro (Sevilla Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Mikrobiyoloji ve Parazitoloji Bölümü, İspanya) 

Prof.Dr. Rafael De La Haba (Sevilla Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Mikrobiyoloji ve Parazitoloji Bölümü, İspanya)


Bu sayfa Biyoloji Bölümü tarafından en son 06.09.2022 12:51:20 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM